Cégünk története

Alapítás és az első évtizedek

1869. április 13-án Linzben született döntés egy részvénytársaság alapításáról, mely a „Bank für Oberösterreich und Salzburg”, azaz „Felső-Ausztria és Salzburg Bankja” nevet kapta, székhelye pedig Linz lett. Az alapítás hivatalos dátuma 1869. július 1. 1920-ban sikerült Felső-Ausztria tartományt is megnyerni részvényesnek, 1921-ben a Bayerische Vereinsbank-ot is. 1929 volt az az év, amikor a Creditanstalt für Handel und Gewerbe (CA) többségi tulajdonos lett az Oberbankban.


A háború utáni időszak

1945-ben a linzi központ és a salzburgi fiók mellett már 11 további helyszínnel rendelkezett a bank. Az Osztrák Nemzeti Bank pedig 1946. évben engedélyezte az Oberbanknak, hogy valutakereskedelmet folytasson, 1949-ben az Oberbankot nevezték ki a Marshall-terv bankjának (ERP-bank). 1955-től az Oberbank óriási fellendülésnek indult azáltal, hogy az univerzális bankok üzleti modelljét vette át. A lakossági ügyfelek megnyerése, magánemberek megtakarításainak őrzése és kisebb hitelek kihelyezése képezték az alapját annak, hogy mára az Oberbank a vállalati és lakossági ügyfelek üzletággal két stabil, egyformán erős lábon áll.

 

A 3-bank-csoport

A 2. világháború után a Creditanstalt (CA) felosztotta az Oberbankban birtokolt többségi tulajdonrészét a Bank für Kärnten AG (ma BKS Bank AG), a Bank für Tirol és a Vorarlberg Aktiengesellschaft (BTV) között. Egy-egy harmadot megtartott magának a CA, a fennmaradó részesedéseket a másik két banknak adta át. Az eredetileg csak a tőkén keresztül megvalósult összefonódásból az Oberbank, a BKS és a BTV között szoros és baráti együttműködés alakult ki, mely a közös, „3-bank-csoportkénti” fellépést eredményezte. Ahol lehetséges a szinergiák kihasználása, ott ez a három bank szorosan együttműködik, közösen kezelt vállalataik, mint pl. a 3 Banken IT GmbH és a 3 Banken-Generali Investment-Gesellschaft rendkívül sikeresek. Ez az együtt munkálkodás azonban nem befolyásolja negatívan a három bank önálló fellépését a piacon.

 

A Bécsi Tőzsdén jegyezve

Az Oberbank és testvérbankjai 1986. július 1.-i tőzsdére lépése csak egyik előfeltétele volt annak, hogy a három bank hosszútávon kivonja magát a CA befolyása alól és önálló stratégiát folytathasson. Ma a két testvérbank mellett az UniCredit Bank Austria, a Generali és számos saját munkavállalónk rendelkezik bankunkban részesedéssel.


„Regionális bank Európa szívében” – ez ma az Oberbank

Az 1970-es években engedélyezték, hogy a bankok régiójukon kívül is szabadon letelepedjenek. Ennek következtében az Oberbank eredeti régióján, azaz Felső-Ausztria/Salzburg területén túlra is kiterjesztette vonzáskörzetét. 1985 óta saját bankfiókjaink vannak Alsó-Ausztriában, 1988 óta Bécsben, 1990 óta németországi, 2004 óta Csehországban, 2007 óta Magyarországon és 2009 óta Szlovákiában is.

Budapesti központ

Váci út 1-3  West End
1062 Budapest


+36 1 / 298 29 00

bp@oberbank.hu

Az Oberbank Magyarországon

 

Magyarországon 2007-ben kezdtük meg tevékenységünket, a bank stratégiájával összhangban az óvatos terjeszkedést választottuk, kezdetben a már meglévő osztrák és német ügyfelek magyarországi érdekeltségeit szolgáltuk ki, majd új ügyfelek megszerzését is célul tűztük ki.

 

A pénzügyek kezelése bizalmon alapul, ügyfeleink elvárják, hogy olyan szakemberek intézzék azokat, akiket ismernek, és akik nem csak őket, hanem a helyi adottságokat és a gazdasági körülményeket is jól ismerik, kölcsönös bizalommal vannak egymás iránt. Ezért Európa többi országához hasonlóan, Magyarországon is helyben elérhető, megbízható, szakmailag képzett, nagy tapasztalattal rendelkező munkatársakkal dolgozunk együtt. Az egyre személytelenebbé váló, rohanó világunkban kiemelt jelentőséget tulajdonítunk a személyre szabott szolgáltatásnak, ahol időt szánunk ügyfeleinkre és arra, hogy megtaláljuk  a számukra legkedvezőbb megoldásokat.

 

A fióktelep jelenlegi vezetői az osztrák piacot jól ismerő Mag. Peter Szenkurök valamint a nagy szakmai tapasztalattal rendelkező Fischer Tamás. A központi fiók mellett mára már 11 magyarországi helyszínen - Budán, a Soroksári úton, Debrecenben, Győrött, Kecskeméten, Miskolcon, Nagykanizsán, Pécsett, Szegeden, Székesfehérváron és Szombathelyen - szakértő munkatársak segítségével nyújtunk teljes körű pénzügyi szolgáltatást. Szakértő munkatársak segítségével nyújtunk teljes körű pénzügyi szolgáltatást.

 

Középpontban az ügyfelek

Az ipar valamint a kis- és középvállalatok bankjaként az Oberbank intelligens pénzügyi megoldásokat kínál, nagy szakértelemmel intézi a határokon átnyúló üzleteket.

Az Oberbank Magyarországon is elsősorban a kis- és középvállalatok, valamint a lakossági ügyfelek kiszolgálására törekszik. A bank régiószerte közel 300 000 kiemelt lakossági ügyfél számára biztosít tanácsadást olyan nagy szakértelmet kívánó ügyekben, mint például a lakásfinanszírozás.