Menedzsment

Az Oberbank menedzsmentje elsősorban lényeglátásának köszönhetően vezette a vállalatot számtalan sikerhez. Legyen szó a példa nélküli növekedésről vagy a bank válságok elleni rezisztenciájáról – mindkét dolog jól példázza az intézet megbízható vezetését.

 

„Aki bankként nem terjeszkedik Kelet felé, elszalasztja a növekedés csak egyszer adódó esélyét” – ebben a szellemben indult a múlt század 90-es éveinek elején a bankok fellendülése keleti irányba. Az Oberbank menedzsmentjére nagy nyomás nehezedett és magyarázkodni kényszerült, mikor alternatív utat választva Nyugat, azaz Bajorország felé bővült 1990-ben.

Különösen a 2008-ban kezdődött pénzügyi és gazdasági válság folyományaként ütött a keleti terjeszkedés nagy lyukakat a bankok mérlegében. Mindeközben Franz Gasselsberger vezérigazgató irányítása alatt az Oberbank tovább írt a sikertörténetét. A bankok megsegítésére szánt állami támogatásra az Oberbanknak soha nem volt szüksége. Ma nem csak Bajorország, de Türingia és Hessen tartományok is hozzájárulnak az Oberbank stabilitásához a nyereséges cseh, magyar és szlovák külföldi piaccal egyetemben. Igent mondunk a közép-európai szerepvállalásra, de jól átgondolt stratégia és jó képességű csúcsvezetők segítségével.

 

„Tőkét akkor veszünk fel, amikor a legkevésbé van rá szükségünk” – hangzott az Oberbank menedzsmentjének alapelve, amikor három rendkívül sikeres tőkeemelést hajtott végre a 2015. és 2016. gazdaságilag erős évben. Ezen lépések indoklása igen egyszerű:

 

  • a növekedési és terjeszkedési tervek korlátok nélküli folytatása
  • a mintegy 16%-os sajáttőke-hányad megcélzása
  • az előírt tőkekövetelmények túlteljesítése

 

Várakozásaink 100%-ban megvalósultak. Már a 2016. év negyedik negyedévében megvalósult harmadik tőkeemelés kapcsán több mint 3 millió darab új törzsrészvénynek és 700 új részvényesnek örvendhettünk. A szórványtulajdon a 2015. és 2016. évi tőkeemelés következtében 10 százalékkal, 26 százalékról 36 százalékra növekedett, ez pedig az Oberbankot időközben valódi részvénytársasággá tette.

2011 óta az alaptőke megduplázódott és mára több mint 2 milliárd eurót tesz ki (2016.12.31-i adat), a sajáttőke-hányad olyan értéket ért el, mely Európa-szerte a legjobbak közé emelte az Oberbankot. Mindez bankunk tőzsdei értékét is visszatükrözi. Az Oberbankot több mint 2 milliárd eurós részvénypiaci kapitalizációjával a bécsi tőzsdeindex 20 legértékesebb vállalatai között tartják számon. Mindemellett az Oberbank tőzsdei értéke 2005 óta több mint megháromszorozódott. Bankunk vezetése itt is előrelátásról tett tanúbizonyságot és fenntartható terjeszkedési irányt tett lehetővé.

 

 

Members of the Supervisory Board

The Supervisory Board was constituted in May 2022 and consists of 10 elected shareholder representatives and five staff representatives delegated by the Staff Council.

 

Supervisory Board

First appointed

Chairman:

Dr. Andreas König, Innsbruck

2021

Deputy 

Chairmen:

Mag. Dr. Martin Zahlbruckner, Linz

2016

Members:

Mag. Hannes Bogner, Portugal

Gerhard Burtscher, Innsbruck

Mag. Alina Czerny, Wien

Dr. Barbara Leitl-Staudinger, Linz
DI Franz Peter Mitterbauer, MBA, Laakirchen

Dipl.-Ing. Stefan Pierer, Mattighofen

Mag. Gregor Pilgram, Wien

Dr. Herta Stockbauer, Klagenfurt

2020

2016

2022

2014

2020

2022

2022

2014

Representatives

of Staff Council:

Wolfgang Pischinger, Chairman of the Central Staff Council, Linz

Susanne Braun, Baden

Alexandra Grabner, Linz

Elfriede Höchtel, Wels

Sven Zeiss, Salzburg

1993

 

2018

2014

2007

2019

State Commissioners:

Mag. Angelika Schlögel, MBA, Vienna

State Commissioner

MR Mag. Jutta Raunig, Vienna
Deputy State Commissioner 

2017

 

2017

 

 

Az Oberbank Igazgatótanácsának tagjai

Dr. Franz Gasselsberger, MBA

Foto: Peter Rigaud

Oberbank elnök-vezérigazgató

Önéletrajz

Mag. Florian Hagenauer, MBA

Foto: Peter Rigaud

Oberbank igazgatóságának tagja

Önéletrajz

 

Martin Seiter, MBA

Foto: Peter Rigaud

Oberbank igazgatóságának tagja

Önéletrajz

 

Mag. Isabella Lehner, MBA

Mag.a Isabella Lehner, MBA

Foto: Sabine Kneidinger

Oberbank igazgatóságának tagja

Önéletrajz

 

Az Oberbank organigrammja

Itt találja az Oberbank szervezeti struktúráját.