Menedzsment

Az Oberbank menedzsmentje elsősorban lényeglátásának köszönhetően vezette a vállalatot számtalan sikerhez. Legyen szó a példa nélküli növekedésről vagy a bank válságok elleni rezisztenciájáról – mindkét dolog jól példázza az intézet megbízható vezetését.

 

„Aki bankként nem terjeszkedik Kelet felé, elszalasztja a növekedés csak egyszer adódó esélyét” – ebben a szellemben indult a múlt század 90-es éveinek elején a bankok fellendülése keleti irányba. Az Oberbank menedzsmentjére nagy nyomás nehezedett és magyarázkodni kényszerült, mikor alternatív utat választva Nyugat, azaz Bajorország felé bővült 1990-ben.

Különösen a 2008-ban kezdődött pénzügyi és gazdasági válság folyományaként ütött a keleti terjeszkedés nagy lyukakat a bankok mérlegében. Mindeközben Franz Gasselsberger vezérigazgató irányítása alatt az Oberbank tovább írt a sikertörténetét. A bankok megsegítésére szánt állami támogatásra az Oberbanknak soha nem volt szüksége. Ma nem csak Bajorország, de Türingia és Hessen tartományok is hozzájárulnak az Oberbank stabilitásához a nyereséges cseh, magyar és szlovák külföldi piaccal egyetemben. Igent mondunk a közép-európai szerepvállalásra, de jól átgondolt stratégia és jó képességű csúcsvezetők segítségével.

 

„Tőkét akkor veszünk fel, amikor a legkevésbé van rá szükségünk” – hangzott az Oberbank menedzsmentjének alapelve, amikor három rendkívül sikeres tőkeemelést hajtott végre a 2015. és 2016. gazdaságilag erős évben. Ezen lépések indoklása igen egyszerű:

 

  • a növekedési és terjeszkedési tervek korlátok nélküli folytatása
  • a mintegy 16%-os sajáttőke-hányad megcélzása
  • az előírt tőkekövetelmények túlteljesítése

 

Várakozásaink 100%-ban megvalósultak. Már a 2016. év negyedik negyedévében megvalósult harmadik tőkeemelés kapcsán több mint 3 millió darab új törzsrészvénynek és 700 új részvényesnek örvendhettünk. A szórványtulajdon a 2015. és 2016. évi tőkeemelés következtében 10 százalékkal, 26 százalékról 36 százalékra növekedett, ez pedig az Oberbankot időközben valódi részvénytársasággá tette.

2011 óta az alaptőke megduplázódott és mára több mint 2 milliárd eurót tesz ki (2016.12.31-i adat), a sajáttőke-hányad olyan értéket ért el, mely Európa-szerte a legjobbak közé emelte az Oberbankot. Mindez bankunk tőzsdei értékét is visszatükrözi. Az Oberbankot több mint 2 milliárd eurós részvénypiaci kapitalizációjával a bécsi tőzsdeindex 20 legértékesebb vállalatai között tartják számon. Mindemellett az Oberbank tőzsdei értéke 2005 óta több mint megháromszorozódott. Bankunk vezetése itt is előrelátásról tett tanúbizonyságot és fenntartható terjeszkedési irányt tett lehetővé.

 

 

Felügyelőbizottság

A Felügyelőbizottság 2016. májusában alakult, 12 megválasztott tőketulajdonosi képviselőből és hat üzemi bizottság által kijelölt munkavállalóból áll.

 

 

Felügyelőbizottság

Kinevezés dátuma

Elnök

Dr. Herta Stockbauer, Klagenfurt

2016

Helyettesek

1. helyettes: Dr. Ludwig Andorfer, Linz

2. helyettes: Gerhard Burtscher, Innsbruck

2014

2016

Tagok

Dr. Wolfgang Eder, Linz 

Dr. Barbara Leitl-Staudinger, Linz
DI DDr. h.c. Peter Mitterbauer, Laakirchen 

Karl Samstag, Wien
Dr. Barbara Steger, Schwertberg 

Mag. Dr. Stephan Koren, Wien

Mag. Dr. Martin Zahlbruckner, Linz
Alfred Leu, Wien

Mag. Gregor Hofstätter-Pobst

2006

2014

1991

2002

2014

2018

2016

2016

2017

Érdekképviselet

Wolfgang Pischinger, Üzemi Tanács elnöke, Linz
Alexandra Grabner, Linz

Elfriede Höchtel, Wels

Susanne Braun, Baden

Stefan Prohaska, Salzburg
Doris Pirner, Linz

1993

2014

2007

2018

2013

2018

Állami biztosok

Főtanácsnok Mag. Angelika Schlögel, MBA
Wien, állami biztos

MR Mag. Jutta Raunig,
Wien, állami biztos helyettese

2007

 

2017

 

Az Oberbank Igazgatótanácsának tagjai

Dr. Franz Gasselsberger, MBA

Foto Haslinger

Oberbank elnök-vezérigazgató

Önéletrajz

Mag. Dr. Josef Weißl, MBA

Foto Haslinger

Oberbank igazgatóságának tagja

Önéletrajz

Mag. Florian Hagenauer, MBA

Foto Haslinger

Oberbank igazgatóságának tagja

Önéletrajz

 

Az Oberbank organigrammja

Itt találja az Oberbank szervezeti struktúráját.